Search
  • Zsófia Szőnyegi

És akkor megtaláltam a textilt..


Nyírfakéreg zsák (nem a hantiktól, hanem Észak-Amerikából)


A tervezőfolyamat elején eldöntöttem, hogy a táskáim alapanyagának feltétlenül, valami természetes matériát fogok használni, ami valamilyen elemi szinten kötődik a természethez. Ezt azért tartom fontosnak, mert így könnyebben találunk egyensúlyt a természethez való ösztönös vonzalmunk és az épített környezetben való életünk között. Ebben segít, ha olyan tárgyakkal vesszük körül magunkat, melyekkel beemelhetünk valamit a természetből a mindennapjainkba.

Egyvalamiben voltam egészen biztos: tudatosan átgondolt, praktikus, sokféle szituációban hordható táskákat szeretnék tervezni. Ekkor találkoztam a hantik (Szibériában élő nyelvrokon nép) nyírfakéreg hátizsákjaival, amely tárgyak tökéletesen megvalósítják a praktikum, esztétikum, szellemiség hármasát (ezeknek a tárgyaknak a testvéreit Észak-Amerikában is megtaláljuk). Ezeken a tárgyakon keresztül valóban érezni lehet az ember harmóniáját a természettel a körülöttük lévő anyagok okos és praktikus felhasználását, és valami ősi erőt, amit csak a természetes anyagokból létrehozott tárgyak képesek hordozni. Az ebben rejlő erő egyetemes, és lakhelytől függetlenül, mindenki számára jelenlevő. Éppen ezért a ezek a matériák ugyanúgy jól működhetnek egy nagyvárosi környezetben, mint egy vidékiben.

Egy bevillanó gondolatként cikázott az agyamba a gyapjúnemez, ami masszív, tömör, forma- és öntartó és a birkának sem rosszabb érzés, a szőrétől megválnia (az ő lenyírt szőre a gyapjúnemez alapanyaga), mint amikor én beülök egy fodrászatba. Ezeket a textíliákat tüzetesebben szemlélve és megtapogatva, valóban láthatjuk és érezhetjük, hogy ez a textil a birka szőrének szálaiból készült méteráru. Ez az egyedisége azokat a hozzáadott értékeket hordozza, amikre korábban (az anyag megtalálása előtt) nem is gondoltam. Erősíti a Macondo tárgyak személyességének fontosságát valló filozófiáját is. Ez a találkozás új irányt adott a tervezés folytatásának. Segített abban, hogy az eredeti elképzeléseimet felülmúlva, még személyesebb és egyedibb tárgyak elkészítésébe vágjak bele.

4 views0 comments

Recent Posts

See All